Алгоритмите на социалните медии трябва да бъдат по-прозрачни, част 2

Том Уийлър, бивш председател на Федералната комися по комуникациите на САЩ

13:53 | 30 март 2021
Обновен: 13:58 | 30 март 2021
Автор: Петя Кушева

С какво се занимава алгоритъмът? Занимава се с данни, с цифрова информация.  Така че капиталовият актив на 21-ви век са данните. 
Причината компаниите, които бяха пред комисията да успеят да затегнат хватката си върху икономическата дейност бе контрола на основния актив и това са данните. Данните задвижват алгоритмите. Точно както Рокфелер контролира нефта, те контролират данните. 

Трябва да сме сигурни, че между тези данни има взаимосвързаност, така че да няма поредица от сфери на монопол. 

Създавате софтуерни алгоритми, които след това избягват и дори не знаете какво правят.  Един от големите проблеми, с които трябва да се справите, е как да получите представа какво правят алгоритмите? Как да имате прозрачност?

Марк Зукърбърг постоянно казва, че правят всякакви интервенции от този тип. Добре, това е хубаво, но нямаме измервания за тези интервенции. 
Нямаме надзор над тези интервенции. Не знаем дали те разграничават PR ход от нещо, което наистина е съществено. 

В тази посока трябва да мислим, когато говорим за икономика, управлявана от алгоритъм. Трябва също да сме сигурни, че това, което влиза и излиза от тези алгоритми е открито и няма тайни. 

Алгоритъмът на Facebook решава да изпрати информация, която излиза при Дейвид и никой не знае за това, включително и Facebook.

Трябва да имаме открити интерфейси за програмиране на приложения, API, което е начинът, по който софтуерът разговаря  помежду си, така че хората да могат да изграждат свои собствени алгоритми.