Европейският футбол има нов фен

Дани Бъргър, Bloomberg News

12:30 | 26 март 2021
Обновен: 13:05 | 26 март 2021
Преводач: Антон Груев

Фондовете за частни капиталови инвестиции харчат много пари за спорт. През последната година повечето мачове в Европа се играят пред празни трибуни и това затрудни тези, които не са собственост на заможни собственици като Челси и Манчестър Сити.

Но тук се намесва помощта на частния капитал – компании, които обикновено са по-познати с мащабни корпоративни сделки.

Те могат да инвестират в многомилиардна индустрия, която носи приходи от билети, реклама, отбори, първенства и дори продажби на бира. Но преди всичко залогът е върху огромния ръст в цената на телевизионните права.      

"Членовете на индустрия осъзнаха, че подобно на случая с музикалната и филмовата индустрия, спортът предлага много привлекателно съдържание, което може да носи приходи", каза Никос Статопулос, BC Partners.

"Няма такова значение дали това става чрез клуб или чрез лига, в крайна сметка зависи какви активи има на пазара. Смятам, че все по-често ще се печели от спортното съдържание по този начин. Спортът е индустрия, която не е много институционализирана и частните инвеститори може да подействат като катализатор на тази промяна. Спортът е една много привлекателна индустрия и продължава да расте", каза Статопулос.

Бизнесът със спортни клубове не е нов, но се смяташе за нещо, което свръхбогатите правят и което демонстрира състояние. А сега се гледа като на печеливша инвестиционна стратегия, която се възприема и от институционални инвеститори.

През последните няколко месеца, фондовете за частни капиталови инвестиции кръжат около европейските първенства.

От италианската Серия А до германската Бундеслига.

Бундеслигата продава дялове от своите международни медийни права и фондовете, които наддават за тях са плеяда от най-големите в света на фондовете за частни инвестиции като BC Partners, Advent International, CVC KKR.

Любовта към играта се простира и извън футбола. CVC например наскоро придоби миноритарен дял в ръгби турнира Шесте нации. И определено са пионерите в този тип инвестиционен модел в спорта.

През 2016 CVC продаде формула 1 за сумата от 8 млрд. долара, което ѝ донесе огромна печалба. Сега всички в индустрията се надяват, че това ще може да се повтори, като обърнат развитието на спортните франчайзи и да реализират печеливши сделки.