Панталоните от деним стават екологични

Енрике Сила, основател на Jeanologia

21:00 | 17 март 2021
Автор: Мария Попова

Модата е емоция, кара те да се чувстваш секси. Така че, не можем да разработваме продукт, който защитава планетата, но е компромисен на вид.

Създадох Jeanologia преди 25 години. Произхождам от семейство, което се занимава с текстил. Панталоните от деним са емблематична дреха. Всеки има няколко чифта в гардероба си.

За да произведем един панталон, ние замърсяваме 100 литра вода. 20% от водата, която замърсява реките на планетата се отделя от текстилната и шивашката индустрии. Реших да създам компания, която да реши този проблем.

Първата технология, която разработихме е лазерна. Тя използва лазерна енергия, за да подложи панталоните на износване и така да възпроизведе ефекта на състарените дънки. Преди, това се правеше с много химикали.

При втората технология, Ozone, използваме въздух, за да създадем ефект на избелване. Комбинацията от двете технологии намалява с 80% потреблението на вода. Но амбицията ни е „нулев отпадък“.

Третата технология е нанобалончетата. На един сантиметър има един милион балончета. Тези балончета пренасят химикалите в дрехата. С това намаляваме количеството вода от 100 на едва 10 литра.

После решихме да създадем H2Zero. Тя работи като раница – взима водата, почиства водата и отново връща водата в системата.

Комбинацията от четирите технологии ни позволява да произвеждаме панталони при нула потребление на вода, нулев отпадък и без да замърсяваме реките на планетата ни.

Днес 35% от панталоните, които се произвеждат по света използват нашата технология. Levi’s Strauss, Lee, Tommy Hilfiger, Calvin Klein, H&M, Dolce & Gabbana, Diesel използват нашата технология.

През 90-те, цялото производство се премести в държави, където труда е евтин. Защото по онова време, в тези държави нямаше регулации и всичко беше възможно. Можеше да произвеждате докато унищожавате планетата. Уверен съм, че през следващите пет години между 10 и 15% от производството ще се върне в Европа, ще се върне в САЩ, ще се върне в Япония, ще се върне близо до потребителя.

През 2018, създадохме първия завод в историята на текстилното производство в пустинята в Невада, на място където няма вода. Не използмаме вода и не можем да замърсяваме водата. Беше невероятно, постигнахме всички свои мечти.

Най-важното е да се уверите, че дизайнерите са доволни от резултатите. Бих казал, че това не само е факт, но ние творим и осигуряваме инструменти на дизайнерите, за да превърнат мечтите си в реалност по начин, по който не замърсяват планетата.