Uber промени статута на британските шофьори

Нейт Лангсън, Bloomberg QuickTake

10:44 | 17 март 2021
Автор: Силвия Грозева

Uber направи историческа промяна в отношенията си с шофьорите във Великобритания. От 17 март ще ги третира като служители, а не като самонаети.

Над 70 хиляди шофьори във Великобритания ще имат гарантирана поне минимална работна заплата, платена отпуска и мнозина от тях ще имат право на пенсия.

Във Великобритания минималната национална ставка е 8 паунда и 72 пенса на час, или около 12 долара на час.

Uber обяви, че ще приеме тази сума за основа, не за таван.

Това означава, че 1 час зад волана ще се заплаща поне на тази цена, но без ограничения колко още може да получи шофьорът с допълнителни курсове.

Компанията съобщи, че на всеки две седмици ще разпределя празнично възнаграждение. Вместо да плаща за отпуска, Uber ще плаща над заплатата около 12% повече за всеки час, изработен в определен период от време.

Това хипотетично може да натрупа точно същата сума за 100 дни в годината, колкото за 112 дни.

 Uber не искаше да прави всичко това, но го прави след като изгуби битката пред Върховния съд на Великобритания през февруари.

Съдът реши, че Uber трябва да третира шофьорите като сови служители, а британският закон не ги третира така, което означава, че могат да работят колкото искат и да напуснат без последствия.

Но трябва да имат гарантирани минимални права срещу положения труд.

Това е основополагаща промяна.

Можем да очакваме да се отрази на всички фирми за споделено пътуване.

Не само за Uber и не само за Великобритания.

Някои от най-големите компании за доставки по домовете например използват същия модел като Uber. Велосипедисти и байкъри при тях са независими контрактори.

Дали същото няма да важи и за тях?

Битката в Uber за правата на работниците отеква в цялата глобална дейност на компанията.

В родния му щат Калифорния шофьорите се обърнаха към съда за отмяна на решението от миналата година, с което бяха обявени за самонаети.

Uber е под натиск и от европейските законодатели да подобри правата на работниците в гиг-икономиката.

Съобщението на компанията бе направено след затваряне на търговията във вторник. Очаква се инвеститорите много да внимават при отваряне на борсата в сряда, докато обмислят какво означава тази промяна за гиг-икономиката в близките месеци и години.