Аржентина с най-голям шистов потенциал

Аликс Стийл Bloomberg News

11:21 | 26 февруари 2021
Обновен: 11:24 | 26 февруари 2021
Автор: Силвия Грозева

Време е за суровини и разговора с директор на голяма компания. Днес това е Дейвид Пауъл, който е начело на Centaurus Energy.

Преди това да разгледаме новата голяма игра при глобалния шистов петрол и газ: Аржентина.

Това е единственото място извън САЩ, където шистовите добиви може да се увеличат, особено във Вака Муерта, Патагония.

Експертите го повтарят от почти десетилетие.

Може ли 2021 да стане най-важната година?

През декември производството стигна рекордно високи нива от 124000 барела на ден, но може да се увеличи до 150000 барела на ден до края на тази година.

Какъв е потенциалът:

Скалите са по-големи, това означава, че пазят повече петрол, има повече налягане при извличането и районът е недоразвит.

Има страшно много големи играчи. Големите петролни компании като Shell, Equinor, Chevron, Total и Exxon, има някои местни играчи като YPF, които са мажоритарно собственост на правителството и произведоха 95%от шистовото производство преди 4г.

Има и малки играчи като Vista, които през декември постигнаха рекордно производство – над 15000 барела на ден.

Основният проблем е самата Аржентина. Има проблеми с инфраструктурата, контрол над вноса и износа и колебания при субсидиите, които затрудняват достъпа до международните пазари или дори го правят невъзможен.

Но дали светът винаги ще има нужда от петрол? Въпреки че се опитва да избяга от него? И дали ще се нуждае от петрол от Аржентина?

Тук се намесва Centaurus Energy. Те имат собственост в много провинции в Аржентина в конвенционално на петрол и шистово производство във Вака Муерта.

Компанията наскоро се сля с Crown Point Energy. По-малка петролна и газова компания, която произвежда конвенционален петрол в Аржентина и притежава и други находища в проучване.