Австралия започна да ваксинира населението

Пол Алън, Bloomberg

15:10 | 22 февруари 2021
Автор: Ваня Дюлгерова

В страната пристигнаха 142 хиляди дози на Pfizer, които ще бъдат приложени на здравни работници на първа линия, на хотелски карантинен персонал, на гранични служители, на обитатели и персонал в старчески домове. А след това бавно ще се пристъпи към останалото население по рискови критерии, като се отчитат възраст и придружаващи заболявания.

Но докато се стигне до този етап, на останалото население ще се инжектира ваксината на AstraZeneca, която не е толкова ефикасна като РНК-ваксините, но може да се прилага локално, както виждате сами, че става в Мелбърн.

Превантивните мерки наистина поставиха кампанията на Австралия с едни гърди напред.

Епидемичното огнище в Мелбърн сега изглежда овладяно. Вече трети ден не се отчитат никакво ново местно предаване на заразата в щата Виктория. 35 дни без никакво местно предаване тук, в Нов Южен Уелс. Вече пътуването до Нова Зеландия е разрешено. Австралия стартира кампанията си от много силни позиции.

Да, този уикенд имаше протести, но не масови, няколкостотин души в Мелбърн, близо 1000 в Бризбън. Част от тези хора имаха наказания за нарушаване на ограничителните COVID мерки.

Освиркваха финалната парична награда на турнира Australia Open за мъже при споменатата обща  цена на ваксинационната кампания.

Очакват се нови протести днес в големите австралийски градове.

Вицепремиерът Майкъл Маккормък определи протестиращите като тълпа от„вечните недоволни“, хора, участващи във всеки протест, протестиращи срещу абсолютно всичко. Казват, че в този случай протестират срещу живота.

Здравните власти отбелязват, че процесът по одобрението в Австралия не е бил бърз, че са приложени обичайните проверки и че ваксината, разбира се, не е задължителна. Но има вероятност някои работодатели да изискват ваксиниране. Но мнозинството иска да се ваксинира.

Проучване на Федералната здравна служба показа, че 48% от хората искат веднага да се ваксинират, а над 70% искат да го направят до октомври.