Биткойн стигна $1 трлн пазарна капитализация

Спенсър Богарт, генерален партньор в Blokchain Capital

12:01 | 22 февруари 2021
Автор: Антон Груев

От гледна точка на индивидуалните инвеститори, виждаме мегатенденцията биткойн.

Тя обхваща всички възрастови групи, но е особено ясно изразена при по-младите. За да ви дам някои цифри, 34% от анкетираните американци са казали, че биха упили биткойн в следващите 5 години. А проучването е направено през есента преди голямото поскъпване, което привлече и много внимание към биткойна. От другата страна са институционалните инвеститори.

Хората се съмняваха в това, но то се случва от няколко години и големи компании и пенсионни фондове започнаха да купуват биткойни.

И в момента големите частни платформи за управление на богатството трескаво търсят начини да инвестират активи, в които клиентите им да инвестират. Защото в сегашния момент, за тях е въпрос на конкурентно предимство да могат да инвестират в криптовалути и ще губят клиенти, ако не ги предлагат.

Tesla е изключение. Аз твърдо подкрепям институционалните инвестиции и не смятам, че болшинството от компаниите от S&P ще прехвърлят част от ценните си книжа в биткойни през следващите години. Но и не мисля, че това ще попречи на възходящото движение. В крайна сметка биткойн е забележителен актив, при който има както недостиг и иновации в едно. И той е наистина уникален в това отношение.

Не мисля, че доларът трябва да поевтинява. Дори много от държателите на биткойн не го правят заради долара.

Някои хора смятат криптовалутите за застраховка в инфлационна среда, но тук всичко се върти около търсенето и предлагането. Предлагането на биткойна е фиксирано и трябва да се замислим, че според изчисления едва 2% от световното население има експозиция към биткойн.

И ако искаме да разберем дали той ще поскъпне след 3 до 5 години, трябва да се замислим дали тогава повече или по-малко от 2% от населението ще иска експозиция към криптовалутата.

Тези 2% са относително верни поддръжници,които не биха се разделили с биткойните си.

От друга страна 98% от населението няма достъп до тях. И с всяка изминала седмица, месец ил година, хората започват да приемат факта, че биткойн е реален, че ще продължи да се използва и няма да изчезне.