Арктическият студ в САЩ вдигна петрола

Уил Кенеди, Bloomberg News

16:00 | 15 февруари 2021
Автор: Антон Груев

Основните тревоги са свързани с невъзможността кладенците да работят при много ниски температури. Те замръзват и не добиват петрол. Освен това за камионите също е много трудно да се движат в региона и това забавя снабдяването на кладенците, а понякога и с пренасянето на петрола от тях. Според някои изчисления, това може да засегне няколко стотин хиляди барела петрл, което е значително количество.

Другият въпрос за петролния пазар разбира се е търсенето.

Търсенето на пропан и други газове използвани за нагреватели на открито скочи значително. Това отчасти се дължи на количеството време, което хората прекарват навън. Но по-ниските температури в цялата територия на Съединените щати, особено в централните части доведоха до значителен скок в продажбите на пропан.

И така виждаме значителен скок както в търсенето, така и в предлагането и това подкрепя цените на петрола в период през който спада на случаите на коронавирус кара хората да са по-оптимистично настроени за пазара.

В началото на март предстои ново заседание на ОПЕК. И дебатите относно политиката на групата вече започнаха. Ясно е, че те запазиха количествата петрол непроменени на последното заседание и Саудитска Арабия доброволно намали добива си с 1 млн. барела на ден.

Условията на пазара са доста затегнати. В световен мащаб, резервите намаляват изключително бързо. И средните цени показват ниско предлагане, така че много анализатори казват, че имаме нужда от повече петрол на пазара.