Връщането на международния туризъм ще изчака до 2022 г.

Ангъс Уитли, Bloomberg News

13:40 | 5 февруари 2021
Обновен: 13:41 | 5 февруари 2021
Автор: Антон Груев

През миналата година, когато започваше разпространението на ваксините цареше оптимизъм, хората се вълнуваха и очакваха, че ще можем свободно да пътуваме през втората половина на годината.

Но всъщност това вероятно не е така и връщането към някаква форма на международен туризъм ще трябва да почака до 2022 г.

Причините за това са няколко. Въпреки че ваксините ви предпазват от заразяване с вируса, още не е ясно дали предотвратяват разпространението му. Което е от основно значение от гледна точка на туризма.

Нито една от ваксините не е доказана срещу някои от по-заразните щамове, които накараха правителствата отново да наложат ограничения и да затворят граници по света.

Така че възстановяването и свободния туристически поток няма да се случат през 2021 г.

Зелените коридори все още не функционират, а съществуват от май миналата година. Първоначално се смяташе, че това е пътят към бъдещето. Но се оказва, че правителствата не посмяха да отворят достатъчно тези коридори. И много държави решиха, че рискът е прекалено висок.

Австралия и Нова Зеландия, вероятно две от правителствата, които овладяха вируса най-ефикасно заявиха, че няма да отворят изцяло границите си до края на тази година. И коридорът между тях на практика е затворен и то само заради няколко случая.

Сингапур и Хонконг също имат коридор, който така и не започна да функционира. Оказва се, че това не е пътят към бъдещето на който се надяваха авиокомпаниите.

Превозвачите залагаха и на ваксинационния паспорт. Но не е ясно дали това ще предоставя бленуваната свобода – дали ваксината наистина позволява на хората да пътуват свободно или просто ви предпазва от заразяване. Световната здравна организация още не е убедена, че здравните паспорти ще играят ролята на билети за свободно международно пътуване.