Климатът след Тръмп, част 2

Дженифър Делоуи, репортер енергийни и еко въпроси на Bloomberg News

13:06 | 2 февруари 2021
Обновен: 13:10 | 2 февруари 2021
Автор: Ваня Дюлгерова

Какъв е планът на Байдън за редукция на емисиите? Байдън оповести проектоплан за 2 трилиона долара за инфраструктура за чиста енергия, за инвестиции в елзарядни станции за електромобили, за адаптиране на сгради към възобновяема енергия, както и цел от постигане на беземисионна ел. система до 2035 г. Президентът предложи да наложи нови лимити на въглеродните емисии на колите, електроцентралите и петролните кладенци, облекчени при Тръмп.

"Ние се включваме отново в международните усилия за климата със смирение, казвам го искрено, и с амбиция", каза Джон Ф. Кери, специален пратеник на САЩ за климата: "Смирение, защото знаем, че сме пропилели 4 години, в които ние бяхме неизвинено отсъстващи. Смирение, защото знаем, че днес почти няма държава и със сигурност няма континент, който да е довел процеса докрай".

Забавя ли Парижкото споразумение затоплянето

Дали Парижкото споразумение спомага за забавяне на затоплянето? Недостатъчно засега. Човешките дейности дотук са допринесли за повишението на около 1°С на температурите. И те продължават да се покачват с  0,2°С на десетилетие. Официални лица на ООН твърдят, че температурите са на път да скочат с 3°до 5° до края на века, много отвъд зададената Парижка цел от 2°. Дори и с участието на САЩ учените се боят, че светът се е запътил към мащабно изчезване на видове, сериозни щети по реколтите и необратимо повишение на морските нива.