Климатът след Тръмп, част 1

Дженифър Делоуи, репортер енергийни и еко въпроси на Bloomberg News

13:10 | 2 февруари 2021
Автор: Ваня Дюлгерова

Президентът Джо Байдън подписа връщането на САЩ в Парижкото споразумение часове след положената клетва.

Що е то  Парижко споразумение?

Знаковият договор от 2015 г между почти 200 страни, обединил както развития, така и развиващия се  свят за да постави граници на емисиите парникови газове –мотор на климатичните промени. Тези поети обещания са доброволни и необвързващи. Но целта от  удържането на глобалното температурно повишение с до 2°C всъщност е за да може светът да избегне повишение на морските нива, суперураганите и другите катастрофални последици от климатичните промени.

"За да защитя американските работници оттеглих САЩ от нечестното и едностранчиво Парижко споразумение за климата", каза Доналд Тръмп, бивш президент на САЩ.

Защо Тръмп извади САЩ от Парижкия договор

Бившият президент Тръмп, който наричаше пакта „пълно бедствие за страната“, твърдеше, че споразумението е в ущърб на американската конкурентоспособност, защото позволява гигантски трансфер на американско богатство към чужди нации, отговорни за по-голямата част от световното замърсяване. Тръмп каза, че регулациите, необходими за постигане на зададените цели за САЩ, вредят на американската икономика като убиват работни места в добивните енергобраншове, особено в добива на въглища.

Какъв беше първоначалният ангажимент на САЩ

Какъв беше първоначалният ангажимент на САЩ? Бившият президент Обама САЩ обеща да намали въглеводородните си емисии с 26 – 28% от нивата от 2005 г до 2025 г. Освен това на САЩ се разчиташе да даде солиден принос във Фонда за зелен климат в помощ на инвестициите на бедни нации във възобновяема енергия. Фондът не съумява да постигне целите си, защото САЩ спряха вноските си през 2017 г.