Топ ESG темите на 2021: Човешкият капитал

Алистър Марш, Bloomberg News

11:21 | 1 февруари 2021
Автор: Антон Груев

С увеличаването на популярността и детайлността на социалните данни, това увеличава и вниманието върху темата за управлението на човешки капитал.

Обръща се все повече внимание на текучеството на персонала, трудовите практики, развитието на умения, както и многообразието и приобщаването. И степента, в която те влияят на нетните печалби на компаниите, особено като имаме предвид, че разходите за труд може да достигнат 70% от фирмените разходи.

Пандемията насочи прожекторите и към благополучието на служителите.

Инвеститорите планират да настояват за повече прозрачност от компаниите за политиките за човешкия капитал и техните практиките.

Независимо дали става въпрос за гарантираща жизнен минимум, баланс между личния и професионалния живот или кариерно развитие. Една компания, която понесе много критики за отношението към служителите си е Amazon.

Тя беше обвинена в дискриминация срещу чернокожите и латиноамериканските си служители, плащане на ниски заплати и излагане на работници на Ковид 19.

В края на 2020 акционерите подписаха резолюции, които призовават компанията да включи работник на почасова ставка в борда си и казаха, че в Amazon липсва представител, който да разбира ежедневните дейности на компанията.

 

Вълната от забрани за излизане през 2020 година доведе до бум в игралната индустрия.

Но това увеличи и социалната цена за разработчиците и потребителите. Проблеми като пристрастяване, неоправдано насилие и онлайн тормоз на млади потребители не са нещо ново. Но социалните и отговорни инвеститори виждат все по-голяма нужда да им обурнат внимание, заедно с проблемите свързани с труда в самата индустрия.

Липсата на многообразие сред разработчиците може да доведе до стереотипизиране на малцинставата при изобразяването им в игрите. А бумът в сферата доведе до прекомерен и понякога задължителен извънреден труд за служителите, наричан големият напън, преди премиерата на продукти.