Мордашов: Протекционизмът е вреден

Алексей Мордашов, председател на Северстал

17:00 | 29 януари 2021
Автор: Силвия Грозева

Много е важно в сегашната ситуация да запазим свободата на икономически решения и търговия.

Има, както казвате, определен тренд към изолация и протекционизъм, което е много вредно за икономическото възстановяване в света. Води до много кризи.

Определено Европа е важен пазар за нас. Определено фирмата ни ще направи каквото може, за да съдейства на новото антидъмпингово разследване.

Сигурен съм, че сме направили всичко както трябва според международното търговско право и не сме подбивали цените на стоманата в Европа.

Знаем и че сега европейският пазар на стомана е напрегнат, цените растат, клиентите изпитват недостиг на материали и ако руските производители на стомана като Северстал бъдат изключени от пазара, това ще навреди на клиентите.

Пазарът е много добър за производителите на стомана в момента в Европа. Нанесени бяха много вреди на Северстал и руската стомана в Европа.

Важно е да запазим свободата и да се погрижим за клиентите.

 

Всички знаем, че политиците, а и всеки е непредсказуем.

Не ми е работа да спекулирам с намеренията на администрацията на Байдън.

От посланията, които чуваме от новата администрация се надявам, че тя ще уважава повече международните търговски закони, свободните икономически движения и ще има нормализиране на икономическите отношения между страните.

Особено със САЩ.

Имам тази надежда.

Но няма да разчитам много на нея.

Надеждата не е нашата стратегия, а да бъде устойчиви постоянно.