Саудитска Арабия смени управителя на централната си банка

Матю Мартин, Bloomberg

20:02 | 25 януари 2021
Автор: Петя Кушева

Саудитска Арабия отстрани управителя на централната банка Ахмед Ал Халифа, като каза че възнамерява да удвои размера на държавния фонд за богатство до 2025 г.

Ахмед ал-Халифа бeше управител на централната банка от 2016 г. и направляваше икономиката през периода на ниски цени на петрола през развитието на „Визия 2030“, така че неговото внезапно отстраняване е доста изненадващо. А може би това, което е по-неочаквано, е че кралството всъщност се върна към предишния управител на централната банка, когото Ал Халифа всъщност смени.

Новият управител Фархад Мубарак, както знаете, беше много уважаван банкер преди да влезе в централното банкиране. Той беше председател на Морган Стенли в Саудитска Арабия. Сега той идва в момент, когато мандатът на централната банка беше разширен, за да включи насърчаване на икономическия растеж, регулиране и подкрепа на финансовата система. Очевидно това се случва в момент, когато кралството се опитва да планира възстановяване от срива, настъпил в резултат на локдауна поради корона вируса и ниските цени на петрола.

Собствениците ограничават централната банка като стопанин на излишния петролен резерв на кралството, като тази роля все повече се изпълнява от публичния инвестиционен фонд, PIS, който управлява фонда на кралството.

А сега централната банка ще бъде много повече фокусирана сега върху регулирането на местната финансова система и гарантиране на налична ликвидност и капитал в подкрепа на новите проекти за развитие. Освен това ще се опита и да съживи икономиката.