Да си поръчаш пратка от Великобритания

Лизи Бърдън, Bloomberg

10:26 | 22 януари 2021
Автор: Силвия Грозева

Пазарували ли сте повече онлайн по време на пандемията? Може и да са Ви сюрпризирали неприятно с подла пост-Беркизтна цена. Някои клиенти от ЕС, пазаруващи стоки от Великобритания, не успяха да получат поръчките си изобщо.

А някои британски клиенти, пазаруващи стоки от ЕС, бяха зашлевени с допълнителни мита.

Та какво стана със сделката за безмитна търговия, обещана на Бъдни вечер?

Независимо от търговското споразумение митническите тарифи все така са сила за поръчани в ЕС стоки, но с различен от ЕС произход. Продукти, поръчани и произведени във Великобритания, не подлежат на обмитяване. Но тези на стойност над 150 евро подлежат.

Като сложим настрана митата, част от компаниите сложиха надценка на британските пратки. Те трябва да се превозят с камиони до пристанища на ЕС преди да се транспортират по самолет до други дестинации, особено при засиления товарен въздушен трафик в това пандемично време.

Междувременно някои търговци обещаха да не налагат допълнителни такси като George в  ASDA. А други като Asos изцяло спряха доставките от британските си сайтове към Европа. Всичко това значи, че пратките Ви може да закъснеят или да Ви струват повече заради Brexit.