Тони Блеър: Великобритания и САЩ ще работят заедно за климата, част 1

Тони Блеър, бивш премиер на Великобритания и председател на Института за глобална промяна

14:11 | 20 януари 2021
Обновен: 16:47 | 20 януари 2021
Автор: Петя Кушева

Американско-британските отношения са мого силни. Правителството на Обединеното кралство ще има водеща роля в тях, защото предстои голямата среща на върха по климата през декември тази година. Новата администрация на САЩ постави изменението на климата точно в центъра на това, което ще прави. Джон Кери очевидно е изключително опитен и има много близки връзки с Обединеното кралство.

Знаете какви са политическите различия от миналото по въпроса за климата. Мисля, че Великобритания и САЩ ще работят в тясно сътрудничество и честно казано, могат да работят също в тясно сътрудничество по въпроса за пандемията, защото през последните месеци излязоха всички слабости в глобалната здравна инфраструктура. А също така, защото Великобритания председателства G7. Това е другата много плодотворна област на сътрудничество. Очаквам връзката да е добра и да бъде близка. И каквито и да са били разликите в миналото по различни въпроси, мисля че те бързо ще отпаднат.

Но има и други въпроси по които Великобритания и САЩ трябва да си сътрудничат..  Много по-трудна е ситуацията  с групата държави в Северна Африка, където има шанс за разпространение на екстремизъм и масова имиграция. Проблемът свързан с отношенията с Китай. В която и част на света да погледнете където има проблеми, очевидно е разумно за Великобритания и САЩ да си сътрудничат. Отбраната, е друга област, очевидно  и НАТО.

Но мисля, че другото нещо е да признаете, че едно от нещата, които администрацията на Америка наистина ще иска да покаже, е че многостранността отново е на мода и те ще си сътрудничат с европейските страни, с Обединеното кралство, с други партньори, за да покажат, че американското лидерство се завръща на многостранно ниво.

Вижте втора част на видеото тук: