Вашингтон се готви за иногурацията

Мюриъл Баузър, кмет на окръг Колумбия

10:33 | 13 януари 2021
Обновен: 11:49 | 13 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Всички сме съсредоточени в подготовката за предстоящата церемония по встъпване в длъжност на президента.

Целите ни в момента е да насърчим американците да участват виртуално и да предпазим окръг Колумбия от повторение на насилствените метежни прояви в Капитолия и прилежащия му терен от 6 януари.

Този уикенд продължихме с планирането си. Писах с молба до президента да обяви пред-аварийно положение в окръг Колумбия. Окръгът поиска и получи подобни мерки и през 2009 г в подкрепа на  иногурацията на Барак Обама.

Това е необходимо, защото церемонията поставя няколко безпрецедентни предизвикателства, които надхвърлят обхвата на традиционните ни планиращи процеси: пандемията от COVID-19, и разбира се, вътрешната терористична атака срещу Капитолия на САЩ.

В неделя изпратих и писмо към изпълняващия длъжността секретар Чад Улф в Департамента за вътрешна сигурност по отношение подготовката по иногурацията.

Окръг Колумбия моли Департамента да удължи периода на специалния национален режим на действие при конкретно събитие до неделя, 24 януари.

Департаментът за вътрешна сигурност трябва да се координира с Департамента на отбраната, Департамента на правосъдието, Конгреса на САЩ и Върховния съд на САЩ  за налагането на план за сигурност и употреба на федерални сили за цялата федерална собственост, който се подсигури способността окръжните полицейски служби на метрополията да се фокусират във вътрешната си мисия във всичките си 8 управления в пълния си капацитет.

Допълнително помолих главния прокурор да поиска ФБР да ни праща ежедневни доклади за потенциални заплахи.

Поисках секретаря на Департамента по вътрешни работи да отмени всички разрешения за публични събирания в окръг Колумбия и да отхвърли всякакви молби за публични събирания до 24 януари.