Байдън е възможност за Китай да покаже добра воля

Франк Лавин, основател, председател и директор на Export Now

08:35 | 30 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Права сте, ще има промяна. Очакваме поне промяна в тона и реториката, как лидерите във Вашингтон предават посланията си.

Очаквам връщане към конвенционални съобщения и нормална дипломатическа рамка.

Но основните въпроси – търговските, които Тръмп постави и геополитическите – за Южнокитайско море, Тайван и т.н. ще минат в центъра на вниманието.

Президентът Тръмп използваше комуникацията като вътрешнополитически инструмент. Много ефективно. Но това е друг начин да се каже, че не използваше дипломатическата комуникация, за да се опита да постигне някакъв резултат от другите страни.

Той осъждаше публично Китай. Говореше за коронавируса, за търговията, но не по начин,  който предвижда Китай да отговори на изявленията му.

Дори Китай, предвид на политическата си система срещна повече трудности да отговори. Защото никой лидер не може да поеме тази публична обида и да отговори, а след това да продължи да е смятан за успешен лидер.

Така че той сам се прати в ъгъла с тази реторика, тя е губеща и за двете страни.

Байдън идва от по-традиционен бекграунд. Той използва комуникация, която цели да накара другата страна да предприеме действие.

Винаги се опитва да го направи премерено, с уважение. Повечето от тази комуникация очаквам да не бъде публична, не е нужно винаги да е публична.

Така че поне той възприема правилния подход.

Затова казвам на моите приятели в Пекин, че това може да е възможност за Пекин да покаже добра воля и да се опита да реши някои от тези проблеми, които се появиха в търговията в последните няколко години.