3 технологични теми от 2020 г., които може да сте пропуснали

Нейт Ланксън, Bloomberg Tech

13:30 | 23 декември 2020
Обновен: 14:22 | 23 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

2020 приличаше на някой от епизодите на Семейство Симпсън за Хелоуин с три кратки сюрреалистични приказки, които може да съществуват само в някоя изкривена реалност.

За нас обаче неочакваните странности бяха реални.

Да видим кои са трите истории, които никой в технологичния свят не очакваше и които може да се отразят на 2021 г.

Покойният Стив Джобс каза на биографа си Уолтър Айзъксън, че ще използва всички пари на Apple, за да унищожи Android, който според него копира iPhone.

Тази година обаче накара Google и Apple да заработят задно по технологии, които да помогнат на телефоните с андроид и iOS да проследяват инфекциите с Covid.

Компаниите правиха общи изявления и брифинги, за да обяснят на пресата как ще си сътрудничат.

Бях на някои от тях. Приличаха на двама родители, които след дълъг и тежък развод изведнъж са решили да кажат на децата си, че пак ще се съберат за един чудесен къмпинг.

Дали това примирие на френемис ще продължи и през 2021?

Интернетът не спря

Пак в началото на годината най-голямите компании за видеострийминг решиха, че милиони хора, отегчени и заключени вкъщи заради пандемията, рискуват да сринат връзката заради търсенето на филми и конферентните разговори по Zoom.

Netflix, YouTube, Facebook, Disney+, Apple, Amazon и много други решиха да намалят качеството на видеата в стрийминг услугите си. Така че огромното едновременно търсене на съдържание да не надвиши капацитета на доставчиците на интернет.

Интернет обаче не спря.

Много доставчици дори казаха, че изобщо няма нужда от това, защото могат да поемат натоварването.

Аз лично очаквам през 2021г някои от стрийминг компаниите да обявят колко високо качество може да допуснат.

При телевизори на 8К и след като стриймингът е най-добрия начин на разпространение на съдържание с такова качество, доставчиците на интернет може би ще трябва пак да проверят капацитета си.

Чипове за прасета

Докато повечето хора очакват Илън Мъск да обещае амбициозни неща за бизнеса си, малцина бяха готови да чуят тази година от него, че тества върху животни интерфейс за взаимодействие в мозъка им.

През август колегата ми Ашли Ванс написа, че милиардерът е представил на света стадо прасета с имплантирани в мозъка чипове.

В централата на неговия стартъп Neurolink Мъск показа на пресата няколко прасета, преминали през хирургическа операция, извършена от робот за поставяне в мозъка им на най-новия компютърен имплант на фирмата.

В резултат на това мозъчната активност на животните може да се предава по безжичен път до компютър.

Така наблюдателите откриха как реагира прасе при доближаване до огън например.

Мъск бе много ентусиазиран за възможностите на технологията да реши проблема с мозъчните травми и други смущения.

Това са само някои от моите най-важни неочаквани новини в тази много странна година. Кажете ми кои са вашите? Какво мислите за тези или за другиш, които сте забелязали? Как са променили начина, по който живеем, правим бизнес и учим за следващата година.

За QuickTake от Лондон, Нейт Ланксън, технологичен редактор на Bloomberg.