Зад колебанията за ваксината, част 2

Недоверието във властите

17:58 | 21 декември 2020
Обновен: 18:02 | 21 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Доктор Даниел Омпад, епидемиолог от New York University: Разбирам притесненията на хората относно независимостта на FDA и CDC. Бих им казала, че Консултативният комитет по имунизационните практики е независим  комитет и не се поддържа от никоя политическа партия. Така че, ако този комитет одобри ваксината, ще съм напълно сигурна, че това е независим акт.

Д-р Шох-Спана, медицински антрополог в Johns Hopkins: За други, по-важното е дали имат доверие в хората, които препоръчват ваксината и реално я прилагат. За съжаление в Съединените щати, членовете на чернокожите общности са се сблъсквали със системни предубеждения в нашата здравна система. Те също страдат и от историческа травма дължаща се на предишен опит. Знаков е експериментът Тъскиги, при който на чернокожи мъже не се е прилагало известно по онова време лечение срещу сифилис в името на „сравнително проучване на общественото здраве“.

Аския Робъртсън, медицински брат в отделение по диализа: Всъщност не се знае, не се знаят страничните ефекти, не се знае дали няма алергична реакция и какво би причинило алергична реакция. Мисля, че е добра идея да се ваксинирам пръв, защото ние работим на първа линия с хората, но също както и повечето хора, аз съм малко скептично настроен. Но пък работя с много уязвими пациенти, така че ако трябва да... ако заради професията ми се наложи да се ваксинирам, тогава ще го направя. Но ако мога да изчакам до юни, то бих изчакал до юни.

Доктор Питър Маркс, директор за ваксините в FDA: Ако имате история с алергични реакции е ясно, че трябва да кажете за тях на лекаря си, но ваксината наистина е такава, че ние нямаме притеснения да я приложим при пациенти, които са имали други алергични реакции, освен онези с тежки алергични реакции към ваксина или един от нейните компоненти.