Водата - най-ликвидният фючърс

Дани Бъргър, Bloomberg

16:30 | 15 декември 2020
Обновен: 16:30 | 15 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

В продължение на цели три дни миналата седмица се търгуваше най-новия договор за стоки - водата.

Ликвидният фючърс вече се присъедини към редиците на златото и петрола, което позволява на инвеститорите да залагат на нарастващата им цена.

Тези фючърси са предимно за големи потребители на вода - фермери с интензивно потребление на вода или индустриална компания. И това е начин за конкретно търгуване на пазара на вода в Калифорния. Да, има пазар на вода в Калифорния.

Но водата става по-оскъдна, след като Калифорния беше засегната от горски пожари, от суша, така че наистина въпросът за цената на водата и нейната наличност са включени в цялата тази картина. Затова фючърсите за водата бяха обявени през септември. 

Обемът е доста нисък до този момент. Като цяло се търгуват средно около седем фючърсни договора, но това е повече от физическия пазар. 

Когато срокът на традиционните фючърси, като злато например, изтече, обикновено получавате златото в замяна на това, че срокът им е изтекъл. Ако имате този фючърсен договор за вода ще получите пари в брой след изтичане на срока му. Малко по-различно е от нормалния договор за стока.