Добра ли е идеята за смесване на ваксини

Мишел Кортес, Bloomberg

14:59 | 8 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Реалното проследяване на това кой каква ваксина получава изглежда доста сложно. При клиничните изпитвания подобно нещо се следи много строго. Те се опитват да гарантират, че са обхванали всички различни аспекти на имунната система и получават възможно най-голяма полза от всяка ваксина.

Британските власти смятат, че комбинацията от ваксината на Pfizer с тази на AstraZeneca може да доведе до по-силен имунен отговор и да ограничат вируса в по-голяма степен, отколкото с една ваксина, когато една и съща цел се поразява два пъти.

Дозите си остават две, само че вместо да получте две дози от ваксината на Pfizer или две дози от ваксината на Moderna или на AstraZeneca, те ще се опитат да разберат дали смесването и напасването им няма да предизвика по-голяма реакция. Всяка една от тези ваксини работи по-различен начин.

Ваксините на Pfizer и Moderna са доста сходни.

И двете са иРНК ваксини, които карат самите клетки да възпроизведат част от вируса.

Но ваксината на AstraZeneca работи на друг принцип. Те мислят, че след като има два различни подхода е възможно да се получи по-силна реакция на имунната система. Но не само това – знаете, че често след втората доза, хората изпитват по-значителни странични действия.

Обичайно това е слабост в мускулите, температура и неразположение.

Но ако има смесване, ако се използва различен подход, може би ще има по-малко странични действия. Това се опитват да установят.