Може ли ваксината да спаси авиокомпаниите

Катрина Никълъс, Bloomberg

14:55 | 12 ноември 2020
Автор: Силвия Грозева

Този въпрос си задава всеки директор на авиокомпания. IATA каза през октомври, че авиокомпаниите имат средно кеш за 8 месеца, преди да останат съвсем без пари.

Това не е много време, особено при ситуацията в Европа и САЩ.

Очаквам да има още необходимост от държавно финансиране.

Авиокомпаниите търсят начини да увеличават капитала чрез продажба на акции или като привличат частни инвеститори.

Трябва да се появи ваксина, безопасна и масова, която да е на разположение навсякъде, преди хората отново да се качат на борда и авиокомпаниите да започнат пак да печелят.

Всички искаме веднага да се върнем на борда. Зависи обаче от ваксината.

И когато пътуванията започнат да се възстановяват, вероятно ще се възстанови най-напред туризмът. Това показва опитът в последните почти 12 месеца, в които работихме вкъщи.

Хората ще го направят много бързо.

За бизнес пътуванията – вече няма нужда да вземеш самолета, за да отидеш на среща по работа. Можеш да го направиш по Zoom, Skype..

Така че туристическият пазар ще се възстанови пръв.

Ако говорим за икономиката на полетите, често първата половина на салона плаща целия самолет. Това са хората в бизнес и първа класа.

Дали ще искат да платят такива пари, за да помогнат на икономиката, предстои да видим.

Някои хора също така се притесняват да летят, защото си сред много други хора в един самолет за дълго време, на затворено, минаваш през летища. Има много хора и много повърхности, които всички докосват.

Хората все още се тревожат заради вируса, така че някои сектори от населението ще трябва да преодолеят тези свои опасения.