Как управляват изборите Facebook и Twitter

Дейвид Къркпатрик, директор на Techonomy

07:42 | 6 ноември 2020
Обновен: 07:42 | 6 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Има сериозни разлики спрямо 2016година, когато Марк Закърбърг наистина вярваше в това, което казваше.

След което се натрупаха много доказателства свързани с Cambridge Analytica, Кеймбридж Аналитика, руската намеса и много други фактори показаха, че той не е бил прав.

Но както Facebook и Twitter, така и YouTube осъзнаха, че носят много по-голяма отговорност да контролират политическата реч, отколкото смятаха, че носят.

Особено около избори.

И сега виждаме, че трекаво се опитват да предприемат всякакви мерки и мисля, че много от тях представляват реални подобрения спрямо миналото.

Самото количество на дезинформацията, лъжите и трескавите речи и опитите да разберете дали са истински или не, ги затрудняват изключително много.

Социалните медии прилагат различни правила при маркирането и ограничаването на публикации.

Към много от публикациите във Facebook се добавя специалнa забележка, след което се пускат свободно в мрежата на Twitter.

Малък брой публикации в Twitter се скриват изцяло и не могат да бъдат споделяни.

Но мисля, че разликата в стандартите на двете платформи е доста интересна. Бих го нарекъл дори забавно – да гледам изявленията на президента във Facebook.

Сякаш са писани от шумно и развълнувано дете в училищен двор, което крещи някакви неща.

А забележката на платформата много спокойно, с факти и без емоции обяснява фактите, че гласуването все още продължава и надпреварата не е решена. Изглежда почти като диалог.

Последната публикация на президента в Twitter наистина беше невероятна.

Той твърди, че гласовете от Пенсилвания, Джорджия, Северна Каролина и дори Мичиган вече са негови. Но всеки знае, че не може просто да обявите, че получавате електоралните гласове.

Трябва да ги спечелите с изборите.

Точно под тази публикация от Facebook съвсем спокойно обяснява, че гласовете все още се броят и резултатът от вота още не е определен. Но Twitter не направиха нищо със същата публикация.