UBS: Силата на долара ще избледнее

Марк Хефеле, директор „Глобални инвестиции“ в UBS Wealth Management

12:54 | 5 ноември 2020
Обновен: 13:35 | 5 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Ако само за малко се абстрахираме от тази историческа и много интересна надпревара, която изглежда е в ръцете на изборните колегии, това, от което пазарите наистина се интересуват е пътят към възстановяването от Covid.

Ако анализираме как Nasdaq се търгува с повишение, а Russel се търгува с понижение, как се движат облигациите изглежда все още e налице значителна надежда, че подкрепата на централната банка ще продължи да поддържа рисковите активи.

Но възстановяването може и да стане малко по-бавно и търговията с акции на технологични компании може и да работи по-добре отколкото с някои по-скоро циклични акции.

В момента налице е безопасна търговия с долара, но мнението ни е, че в средносрочен план тя ще намалее.

Защото американската дългова динамика и пътят на въстановяването на Съединените щати са такива, че според нас печелившият тук е Китай. Те вече се възстановяват, а и Европа ще става по-силна. Така че, в този контекст и с течение на времето, силата на долара, която наблюдаваме сега ще избледнее донякъде.

Това е нещо, което пазарът анализира. Дали стимулите ще са по-малко от досегашните, дали стимулите ще са по-малко отколкото при Синя вълна, или пък ще има данъчни облекчения при победа на републиканците... Това са факторите, които оказват въздействие. Всичко това се базира на предположенията какво е най-вероятно да направят кандидатите. Така че, тук всичко ще повлияе по-скоро на това какъв закон за стимулите може да се приеме предвид финалното разпределение на местата в Конгреса.