Холцман от ЕЦБ: Пазарите чакат още пари, но с уговорки

Роберт Холцман, член на Управителния съвет на ЕЦБ

12:18 | 2 ноември 2020
Обновен: 13:45 | 2 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Смятам, че пазарите коректно изтълкуваха думите на Лагард, но с няколко уговорки.

Първо, Лагард заяви, че е напълно ясно, че ще използваме прогнозите за декември и информацията от декември, за да вземем решенията си. Засега, взехме решение да се подготвим, да анализираме целия си портфейл и да решим кои области трябва да бъдат рекалибрирани, така че да сме готови за декември. Но решението ще се базира на тези данни.

Рекалибрирането означава, че ще направим изводи за осъществяването. Проведохме и дискусия за функционирането на програмата за покупки на активи както и за други инструменти. Установихме, че е необходимо рекалибриране въз основа на очакванията ни.

Което означава, че ние сме единодушни, че програмата работи, чрез нея ограничихме пазарната фрагментация. Но когато се стигне до самото количество ликвидност се формира консенсус, че ликвидността сама по себе си няма да проработи, защото цените не се покачват. Така че, трябва да анализираме какво може да се направи в структурно отношение.

Искаме системата да бъде по-ефикасна, да включва не само количество, но и по-прецизна структура където и когато е необходима.