Бившият председател на Фед поиска фискални мерки

Джанет Йелън, бивш председател на Федералния резерв на САЩ

16:39 | 20 октомври 2020
Обновен: 00:27 | 21 октомври 2020
Автор: Петя Кушева

Джанет Йелън потвърди, че е провела среща с кандидатите за президент на демократическата партия Джо Байдън и за вице-президент Харис и им е дала информация по въпроси от финансовия сектор, но не работи за предизборната кампания.

Според нея приоритет на страната трябва да бъде възстановяване на икономиката:

Бих казала че това, което е в моя списък е да се справим ефективно с пандемията, с въпросите свързани със здравето. Да държим под контрол нивата на инфекциите, да проследяваме контактите, да тестваме, да се изолират хората които са заразени. Необходими са много по-ефективни усилия, отколкото досега.

Ако направим това, ще бъде полезно не само за здравето, но също и за да се отвори икономиката. Виждаме го в страни като Германия, Корея, Китай, които имаха успех. Необходима подкрепа за икономиката, както за монетарната, така и за фискалната политика. За монетарната политика вече е направено много. Подкрепата за фискалната политика в Съединените щати беше крайно впечатляваща, но тя бе много по-голяма от направеното след финансовата криза през 2008-09. Но сега фискалната подкрепа  свърши. Разходите се задържаха високи.

Безработните, които получиха тези допълнителни 600 долара седмично до края на юли ги използват, за да са в крак със сметките си, да подпомагат разходите си, дори спестиха част от тях, за да могат да изкарат последните два месеца и да си плащат сметките. Но това свършва и мисля, че трябва да направим нещо. Държавните и местните управления също са изправени пред големи бюджетни дефицити.

Работя в една работна група за справяне с пандемията с губернатора на Калифорния. Те имат 54 млрд долара дефицит тази година.