Кой води състезанието за 5G

Майк Сиверт, изпълнителен директор на T-Mobile

16:12 | 15 октомври 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Тук в T-Mobile всички празнуваме. Говорим за 5G от години, а потребителите не ни обръщаха внимание. До сега. Но това ще се промени и ще има значение коя компания води в състезанието за 5G и това несъмнено е T-Mobile. Ние сме единствените, които имат необходимите честоти в ниския, средния и високия спектър. Така че смятаме значително да увеличим преднината си. Това е началото на десетилетието на 5G и то започва днес.

Не бих казал, ние бяхме също толкова изненадани. Технологията на милиметровата вълна, която много хора смятаха за 5G в началото и за която говори той достига около 1% от американците. А тази мрежа ще бъде разгърната в нискочестотния и средночестотния спектър. И единствено T-Mobile има специални ниски, средни и високи честоти. А това значи, че от първия ден, тук и сега имаме 25 млн. клиенти, които ще имат достъп до средните честоти и преживяването ще бъде революционно.

Скоростта на сваляне няма да бъде малко по-висока, както и при ниския спектър, а между 7 и 8 пъти или стотици мегабита в секунда и то сега. До края на тази година или само след няколко месеца, смятаме да достигнем 100 милиона души. Така че това е безпрецедентен и мълниеносен темп на развитие. И това наистина ще промени ситуацията. Ако имате iPhone, който поддържа 5G, която е 7-8 пъти по-бърза от 4G, това е огромна промяна. И не говорим само за няколко места, както при милиметровата вълна, а за стотици градове – общо 25 милиона души, още днес.