Йергин: Търсенето стана жертва на вируса

Даниел Йергин, вицепредседател, HIS Markit

12:22 | 24 септември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Следим 15000 бензиностанции седмично. И виждаме, че възстановяването на търсенето на бензин в САЩ е спряло. Представете си какво става в Европа.

Така че смятам, че търсенето стана жертва на вируса. И това ще продължи докато не се появи ваксина.

Друга страна на въпроса е целта на Китай да стане въглеродно неутрална през 2060, което е след 40г.

В новата карта имам графика, в която сравнявам въглеродните емисии на Китай с тези на САЩ и други страни. Китайските са два пъти по-големи от американските.

Така че те имат много работа. И вероятно като кажат 40г, това им дава повече възможности да го постигнат, отколкото след 30г.

Китай има две неща по енергийния преход – първо по-малка зависимост от петрола – те смятат вноса на петрола като голяма стратегическа заплаха.

И второ – извоюваха си много силна позиция в новите енергии, както ги наричат. Те доминират веригата за доставки на литиеви батерии, 70% от слънчевите панели идват от Китай и т.н.

САЩ има голямото предимство, което Китай би искал да притежава. Китай би искала да има шистовите залежи на САЩ. Защото смятат въпроса за проблем на националната сигурност.

Но САЩ има нещо много хубаво – цяла екосистема, която започва от националните лаборатории и стартъпите, която да намери новите технологии, от които ще има нужда.

Защото сегашният портфейл технологии не стига за постигането на тези цели.