Технологичната разпродажба е ротация към циклични акции

Фабиана Федели, директор Фундаментални акции, Robeco Global

22:58 | 9 септември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Гъндлок използва израза „технологични генерали на бойното поле” и каза, че техните лидерски позиции започнаха да отслабват.

Ние сме на територия, за която говорим от известно време. Ако помните, за последен път говорихме в края на юли за технологичните акции, които вероятно са твърде високо оценени и трябва да се готвим за отстъпление.

И отстъплението най-после започна.

Не очаквам колапс. Това е корекция.

Но най-важното за инвеститорите е какво следва.

Чувствам, че започва ротация на пазара към по-циклични акции.

Както казвате, вървим към потъване на оценките на технологичните акции. Те определено намаляват темповете на ръст от времената на Covid, когато вървяха нагоре.

Всъщност ако започне да се очаква ръст на печалбите през второто и третото тримесечие на следващата година, сметките стават още по-трудни. И ще видим забавяне на темповете на ръст.

И напред излизат по-цикличните акции, които се възползват от подобрението на икономическата активност и подема след като досега се представяха под възможностите си. И инвеститорите вероятно ще започнат да избират повече от тези акции.

Ако си спомняте ние говорим как бавно започваме да се възползваме особено от IT акциите в САЩ. Ние ги харесваме. Явно фундаментите са много силни.

И започнахме да влагаме част от парите повече към цикличните акции, особено в индустриалния сектор в САЩ. Индустриални и специални материали в Европа.

Особено ни харесват европейските пазари, защото досега те изоставаха и там има много  циклични акции, чиито оценки са ниски и обезценяват цялата доходност на света.

Също така продължаваме да харесваме акциите от Северна Азия. Така че вложихме повече пари там.