Меркел иска обяснения от Кремъл за отравянето на Навални

Мария Тадео, Bloomberg

15:41 | 25 август 2020
Автор: Силвия Грозева

Русия отхвърли призива на германския канцлер Ангела Меркел за пълно разследване на предполагаемото отравяне на опозиционния лидер Алексей Навални като каза, че още не е ясно дали е бил изложен на токсично вещество, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той каза, че лекарите в Германия, където бе откаран Навални трябва да установят дали и с какво е бил отровен след като се почувства зле по време на полет в Сибир.

Ангела Меркел поиска Русия да направи „пълно разследване” на случая, след като лекарите в берлинската болница Шарите обявиха в понеделник, че Навални е бил отровен.

Той е все още в изкуствена кома.

"Това показва, че установяването на нормални или по-нормализирани отношения с Русия е много трудно, а установяването на доверие във Владимир Путин също не е лесно. До момента знаем, че президентът Тръмп иска Русия да се върне в Г-7, а Еманюел Макрон заяви, че отношенията трябва да се възстановят. Това е една голяма и силна държава, но случилото се насочва към друго развитие и евентуално обсъждане на нови санкции спрямо Русия", каза в репортажа си Мария Тадео от Bloomberg.

"Ако говорим за Ангела Меркел, тонът й от вчера беше доста остър. Тя каза, че трябва да установим какво точно се е случило, а от Русия се иска прозрачност".

Сходен беше инцидентът в Англия през 2018г. с отравянето на Скрипал. Тогавашният министър председател Тереза Мей не получи отговори от Русия.

"Трябва да се отчете фактът, че връзките Русия-Германия са особено сложни, защото те все още имат и търговски отношения, а Германия е силно зависима от руския газ. Ситуацията е сложна както от гледна точка на политическите, така и на търговските взаимоотношения", каза Тадео.

Зам.-държавният секретар на САЩ Стивън Бигън обсъди по време на посещението си в Москва на 25 август с външния министър на Русия случая Навални, както и ситуацията в Беларус.