Прогнозата за търсенето на въглища на BHP

Майк Херни, директор на BHP

15:51 | 20 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Възстановяването в Китай продължава и изглежда стабилно, но мисля, че ни очаква доста волатилност и несигурност при възстановяването на останалия свят. Нашата обща прогноза е, че ще отнеме около година, докато икономическата активност по света ще се възстанови до нивата преди Ковид-19 и 2 или 3 години до траекторията, която иначе щяхме да следваме. Това е цялостната ни икономическа прогноза.

Специално за желязната руда, търсенето в Китай остава голямо, а доменните пещи работят почти на пълен капацитет.

От гледна точка на предлагането, нашите конкуренти ще възобновят своите доставки след като преодолеят собствените си предизвикателства. Но нашата стратегия да доставяме на най-ниски цени, като продължаваме да увеличаваме качеството и надеждността година след година. И смятаме, че това печелившата стратегия.

Продажба на мини

Искам ясно да подчертая, че искаме да продадем само 4 от въглищните си обекти.

Продължаваме да виждаме голяма стойност и възможности в нашите каменни въглища за коксуване. Докато стоманолеярните опитват да намалят въглеродния си отпечатък и увеличат капацитета на доменните си пещи с тази цел, търсенето ще се увеличи. И ще има повече възможности за висококачествените каменни въглища за коксуване.

Ние ще продължим да поддържаме тази част от портфейла си.

Имаме други активи, чиято стойност ще бъде реализирана чрез мащабни капиталови инвестиции и които вероятно няма да се конкурират добре за капитал вътре в BHP, предвид насочеността на нашия портфейл и вариантите, с които разполагаме.

На въпроса как ще го постигнем, отговорът е, че сме отворени към всякакви варианти.

Една от причините да заявим намеренията си рано е, че това ще ни позволи да проучим различните възможности. Или чрез продажба на актив или чрез разделяне на компании. Това са два от вариантите. Ще вземем правилното решение през следващата година или две и ще изберем това, което увеличава максимално стойността за акционерите.