Производствената активност през юни показва възстановяване на Китай

Линан Лиу, макростратег за региона на голям Китай в Deutsche Bank

19:30 | 4 август 2020
Обновен: 01:07 | 5 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Линан Лиу каза, че очаква данните за производствената активност през юни да покажат продължаващо възстановяване на китайската вътрешна икономика. Високочестотните данни, като например ръста на производство на електроенергия през 1-вата част на юни се ускори до 9,1% на годишна база. Водещи показатели, като тези за кредитирането показват, че отпуснатите нови заеми за производствения сектор са нараснали с 10,1% на годишна база. Фискалните разходи спрямо май се увеличиха и това би трябвало да стабилизира инвестициите и потреблението.

Данните за туризма показват, че посетителите на Фестивала на драконовите лодки се достигнали 50% от миналогодишните нива. Ръстът на световните индекси за производствена активност показват, че търсенето от чужбина се е възстановило, което подкрепя износа.

Въпреки новите заразени в Пекин макростратегът Лиу смята, че мерките за ограничаване са относително успешни при тестване, поставяне под карантина и проследяване на контакти. Изглежда негативният ефект върху растежа е бил ограничен до региона на Пекин. Така че се очаква цялостното възстановяване да продължи и през юни.

Коригирани са прогнозите за растеж, след публикуването на макроикономическите данни за месец май. Сегашната прогноза на Deutsche Bank за реален растеж на китайския БВП е от 1,1%. Очаква се той да се ускори до 3,3% през 3тото тримесечие и 4% през 4-тото тримесечие на годишна база. Банката намали очакванията си за допълнителни стимули. Фискалният пакет на правителството вече е значителен и затова се смята, че темпът на разхлабване на политиката ще намалее, предвид възстановяването на икономическата активност.