Защо Microsoft иска TikTok

Кирстен Тод, управляващ директор, Cyber Readiness Institute

23:38 | 3 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Ако има опасенията за националната сигурност, защото TikTok е собственост на китайска компания и предоставя достъп до информация на китайското правителство, то определено има смисъл да бъде придобита от американско дружество.

Трябва да обърнем внимание на няколко проблема. Не съм за или против конкретно Microsoft, но определено бих препоръчала подобен тип компания, която смятаме за зряла, а не социална медия. И въпросът е, че ако TikTok бъде купена от американска компания, нейните данни ще бъдат управлявани според американските закони и регулации. И това би трябвало да значи, че информацията на потребителите, за която сме загрижени и то с право, ще се съхранява на инфраструктура, която е управлявана от американци и е тяхна собственост.

Говорили сме за това и преди, но китайските компании влизат на американските пазари с презумпция за вина. Заради годините на кражби на интелектуална собственост. И ние се тревожим за употребата на тези данни. И ако тя бъде придобита от американци, то тогава бихме предполагали, че тези данни ще бъдат управлявани и съхранявани на американски сървъри.