Как се бори САЩ с дигиталния данък на Европа

Изабел Готлиб, Bloomberg Tax

00:23 | 25 юни 2020
Обновен: 09:02 | 25 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Изабел Готлиб следи за Bloomberg световните опити за модернизация на данъчната система. Тя казва, че за да разберем как се стигна до тук, трябва да се върнем един век назад.

През последните 100 години са били приети редица национални закони и международни спогодби, които формират системата за облагане с данъци на международните компании.

При тази система, компаниите традиционно плащат данъци там, където имат физическо присъствие, за да продават обувки, или дървесина, или одеяла. Предприятието трябвало да има складове, магазини и работници на дадена територия. Тези физическа инфраструктура осигурявала правните основания на държавата да облага предприятията с данъци. Всичко това се е променило в днешния свят, когато международните компании могат да стигнат до всеки навсякъде по земята чрез интернет връзка. За държавите става трудно да следят кой търгува с техните граждани.

Можете да живеете в една страна и да показвате целеви реклами на хора в друга страна или да им продавате стоки без да имате физическо присъствие в съответната правния мир на тази страна. Все по-често, държавите предприемат стъпки в опит да получат данъчни приходи от големите технологични компании.

Франция е една от малкото държави, която се насочва към облагането на дигиталните услуги като източник на данъчни приходи или по думите на френския финансов министър Брюно Льомер: "Искаме да имаме данъчна система за 21-век за бизнес модела на 21-ви век".

Как всъщност се прилагат тези данъци?

Френският данък е 3% върху приходите. Приходите, които осъществявате от дейности свързани с френските потребители се облагат с данък, който плащате на Франция.

Това означава, че дори компанията да отчете загуби, тя пак трябва да плати данъка за дигитални услуги върху приходите свързани със съответната юрисдикция. Това е само една от причините, поради която технологичните компании мразят дигиталните данъци.

Вторият им проблем с данъка е логистичен. Те казват, че мярката ги принуждава да следят откъде е човекът, който разглежда тяхната реклама и къде я вижда, а това е досадна работа, която Франция изисква от тях да вършат. Но ако работите с десетки държави, досадната работа се  превръща в истински проблем.

Изправен пред заплахата от търговска война със Съединените щати, Франция отмени събирането на дигиталния данък, но само ако международната общност намери решение до края на годината.

Първа част.