Как се бори САЩ с дигиталния данък на Европа, част 2

Новата дигитална война на Тръмп

00:36 | 25 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Изабел Готлиб следи за Bloomberg световните усилия за модернизация на данъчната система. Тя казва, че за да разберем как се стигна до тук, трябва да се върнем един век назад.

Изправен пред заплахата от търговска война със Съединените щати, Франция отмени събирането на дигиталния данък, но само ако международната общност намери решение до края на годината.

ОИСР работи по решение за дигиталния данък, което всички да приемат. Организацията се е спряла на двустранен подход.

Първата колона е опит да се нареже още тортата, така да се каже. Промяната е в процента данък, който трябва да платят международните компании в юрисдикциите, с които търгуват.

Втората колона е изискването многонационалните компании да плащат поне минималната данъчна ставка. Целта е да се предотврати надпреварата между държавите в понижаването на ставките. Но все още няма договореност каква да бъде тази ставка.

От своя страна САЩ изразиха притеснения за плана на ОИСР. В момента натискът е всички страни да достигнат единодушно решение до края на 2020.

Пандемията от коронавирус превърна твърде амбициозния график в почти невъзможен за спазване.

Официални лица и служители на Министерството на финансите на САЩ и други правителствени служители повтарят, че има решение на ОИСР и неговата алтернатива не е статуквото. Алтернативата е хаос. Алтернативата е всяка държава да действа в свой интерес.

Междувременно американците могат да започнат да се запасяват с френско вино, докато все още могат да си го позволят.

Втора част на репортажа.