Топ 5 теми на седмицата от 22 юни 2020

Ще има ли футбол тази година

16:59 | 23 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

№1. Дексаметазонът. Учените от Оксфордския университет откриха, че приемът на медикамента намалява с 33% смъртността при пациенти на белодробна вентилация в рамките на 4 седмици. Това е евтино, широко достъпно лекарство.

№2. Пекин отново е под карантина. В сряда китайската столица регистрира 31 нови случая на коронавируса. Училищата бяха затворени, а  над 1200  полета към и от града бяха отменени. Китайският център за контрол и превенция на заболяванията твърди, че новото огнище е овладяно благодарение на масовото тестване.

№3 Неравностойният ефект върху тъмнокожите общности. Има расово неравенство при инфекцията. Според института Brookings това се дължи на факта, че повечето от хората на първа линия са тъмнокожи, а съществува и пропаст между здравните застраховки, броя платени болнични дни и възможността за работа от къщи.

№4 „Тази година може и да няма футбол“, предположи д-р Фаучи. Според него Националната футболна лига на САЩ и тази на колежанския футбол може да се наложи да бъдат отменени. „Освен ако играчите не са всеки в отделен балон… би било много трудно американският футбол да бъде игран тази есен“, допълни Фаучи.

№5 Нови случаи в Нова Зеландия. След като миналата седмица обявиха, че нямат повече активни случаи на вируса, тази седмица в Нова Зеландия се появиха 2ма новозаразени. И в двата случая става дума за пристигнали от Великобритания инфектирани пътници. Министър-председателят Джасинда Ардърн нареди военно патрулиране на границите за контрол на карантината.