Търсенето на петрол е водено от Китай: Бирол

Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика

12:47 | 17 юни 2020
Обновен: 12:51 | 17 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Важното е, че има постепенно засилване на търсенето или поне не е толкова слабо колкото беше преди. Това основно се дължи на Китай. Търсенето на петрол в Китай в момента е в общи линии равно на търсенето от периода преди кризата.

Много други държави излизат от карантината и наблюдаваме засилване на търсенето и, ако за момент забравим за авиацията, смятаме, че към средата на следващата година търсенето на петрол ще се изравни с нивото от преди кризата.

При това като изключваме авиацията, където контекстът е друг. В световен мащаб, авиацията потребява 7% от общото потребление на петрол, а 93% са за останалите индустрии.

Има две неизвестни – възстановяването на икономиката и втората вълна на коронавирус. Но, при липса на втора вълна и при това икономическо възстановяване и като изключим авиацията, то през 2021, към средата на годината, търсенето на петрол ще се възстанови до нивото, което бяхме достигнали преди кризата.

Два фактора могат да бързо променят прогнозата

Първо ако не се осъществи икономическото възстановяване, както е заложено от основните финансови институции, и втората вълна от коронавирус в световен мащаб.

Това може да постави под въпрос показателите за възстановяване на търсенето.

Дали ще има втора вълна от коронавирус, разбира се, е извън нашия контрол, но едно е ясно – търсенето се завръща и при едно силно възстановяване, следващата година, през 2021, тъй като ние за първи път публикуваме прогнози за следваща година, глобалното търсене на петрол може нарасне с 5 милиона и 700 хиляди барела дневно.

Това може да е най-големият скок в историята на петрола.

Първа част на интервюто за Франсин Лакуа от Bloomberg.