Европейските лидери обсъждат глобални проблеми на Г-7 - част 2

Оливър Крук, Bloomberg

13:00 | 13 юни 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Не знаех, че аржентинският президент ще държи реч за изкуствения интелект, а сега разбирам и че папата ще бъде там. Много от лидерите на срещата на Г-7 са европейски лидери. Току-що минаха европейските избори, които записаха възход на крайно-десните партии – и оставиха канцлера Шолц в Германия с намален капацитет и очевидно президента Макрон.

Доста политически сътресения имаше през последните 24 часа. В каква степен проблемите на местно ниво могат да изместят и да вземат предимство пред някои от приоритетите на Г-7?

Смятам, че местните проблеми и политическата ситуация в много от тези страни не само подкопава вниманието, което тези лидери могат да обърнат на срещата, но и тяхната легитимност и мандат.

Не става дума само за изборите в ЕС. Риши Сунак е изправен пред избори след по-малко от месец. В Канада и Япония има много ниски стойности на общественото одобрение към правителството. Байдън също е изправен пред избори

То изкристализира що се отнася до Шолц и Макрон. Макрон ръководеше пълномащабна кампания за преизбиране, а днес е тук да се занимава с глобални проблеми, докато Марин Льо Пен го следва по петите. Също и Шолц.

Буквално вчера Зеленски беше в парламента и видяхме част от политиците от „Алтернатива за Германия“, които се справиха толкова добре на европейските избори, практически да бойкотират речта на Зеленски.

Това отправя доста унищожително послание по отношение на немската подкрепа. Той е подкопаван от всички страни. Това, на което искам да наблегна е, че домакинът на срещата е единственият лидер с препотвърден мандат от тези европейски избори – Джорджа Мелони.