Европейските лидери обсъждат глобални проблеми на Г-7 - част 1

Оливър Крук, Bloomberg

12:57 | 13 юни 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Лидерите на Г-7 се срещат в Южна Италия, за да стигнат до споразумение за да предоставят на Украйна 50 милиарда долара помощ всяка година като използват приходите от замразените руски активи. Френски политик заяви, че техническите подробности ще бъдат уточнени по време на срещата. Към нас се присъединява Оливър Крук, който е на място, в Бари. Оливър, има много точки от дневния ред на Г-7 за тази среща, но нека да започнем с това, което потенциално са решили да направят със замразените руски активи и какво означава това за Украйна като икономическа подкрепа?

Този дебат датира от няколко месеца – как да се използва стойността на руските активи, без да бъдат пипани основните активи. Европейците са против това, но американците настояват за това, както и за предоставянето на тези пари на Украйна. Става дума за суми от порядъка на 50 милиарда долара.

Както изглежда в момента, се оформя споразумение, че това ще бъде направено под формата на заем, за който ще гарантират страните от Г-7, главно от САЩ, но подпомогнато и от останалите, който бива предоставен на Украйна.

Този заем с времето ще бъде изплатен от приходите по тези замразени активи, които се намират главно тук, в Европа. Дяволът е в детайлите, както обикновено, защото детайлите все още не са уточнени.

Според нашите източници, на тази среща няма изцяло да изгладят подробностите как ще се случва всичко, но се надяват да са готови до края на годината да предоставят тези 50 милиарда евро, от които Украйна се нуждае отчаяно, докато продължава да отблъсква руските атаки.

Някои от другите теми включват как да се прекрати потока пари, който очевидно се влива в руската военна машина, това също ще бъде тема тук. Освен това, като се замислим за този двуполюсен свят, който се развива в момента – Китай и Русия срещу страните от Г-7 – те са решили да поканят и други лидери.

От Турция, ОАЕ, Бразилия, Аржентина, Индия – всички се опитват да ги привлекат на своя страна. Освен това, да не забравяме и за папата. Говорихме за ИИ, той е част от дискусия на тема изкуствен интелект утре. Първият папа, който някога се е включвал на среща на Г-7.