Ifo: Германската икономика се подобрява

Клемес Фюст, президент на Ifo Institute

16:00 | 27 май 2024
Преводач: Силвия Грозева

Колко труден очаквате да е възстановяването на Германия в бъдеще при положение, че първото тримесечие като цяло беше водено и от фактори като хубаво време? Това едва ли ще се повтори.

Така е. Общият индекс замръзна този месец. Забелязваме обаче подобрение в сектори, които имаха затруднения през зимата. Особено производството, но също и строителството.

Като цяло има добри признаци, но още не е настъпило пълно възстановяване. Германската икономика се подобрява, но бавно.

Производството се подобрява, но забелязвате ли значителен обрат? Има голямо изоставане, говорихме за това. Услугите се оправиха, но сега позитивно ли е и производството?

Мисля, че да, има подобрение, което ще продължи. Има промяна в тренда. Проблемът е, че поръчките остават сравнително слаби и не е ясно колко бързо ще продължи това подобрение.

Въпреки това данните показват вече подобрение от няколко месеца в производството. То идва от ниски нива, но не вярвам да изпаднем скоро в нова криза.

Колко доказателства забелязвате, че потреблението продължава да расте с търсене? Или гражданите ще спестяват заради геополитическата несигурност или просто заради несигурност?

Частното потребление е донякъде в пауза, защото разполагаемите доходи се подобряват. Това показва, че би трябвало потреблението също да се подобри.

Но както казвате, домакинствата май спестяват. Потреблението в първото тримесечие намаля, макар че доходите се подобриха. Така че хората повече пестят.

Това може би се дължи на тревоги за геополитическата несигурност и войната в Украйна. Може би и на несигурност за бъдещето на Германия в средносрочен план. Хората се тревожат и пестят.

Надяваме се на подобрение в потреблението и търсенето тази година, които да вдигнат икономиката. Просто това не се случва.