Партньор ли е Русия за Китай, част 2

Анджела Стент, старши сътрудник на института Brookings

16:00 | 21 май 2024
Обновен: 21:34 | 21 май 2024
Преводач: Петя Кушева

Знам, че някои предложиха наскоро, че всъщност Северна Корея има истинско партньорство без ограничения с Русия. Анджела, искам да Ви насоча войната в украйна по пътя на русия. Миналата седмица държавния секретар Антони Блинкен се появи в Киев. Ето какво каза той за подкрепата на САЩ за Украйна: „В крайна сметка Украйна трябва да вземе решения сама как ще води войната. Война, която се води в защита на свободата й, на суверенитета й, на нейната териториална цялост. Ще продължим да подкрепяме Украйна с оборудването, което й трябва, за да успее, защото трябва да спечели.“

Миналата седмица в Ню Йорк Таймс имаше някои тежки репортажи, които предполагат, че помощта на САЩ за Украйна отлагана много месеци, с дълъгия дебат тук във Вашингтон, може да е пристигала твърде късно. И че Украйна е притисната, а Русия се възползва от този момент. Как го виждате?

Първо, по-голямата от тази помощ все още не е пристигнала. Някои от оръжията започват да пристигат. Но руснаците започнаха офанзивата срещу вторият по големина град в Украйна, Харков. Украинците са притиснати сега. Нямат достатъчно мъже. Трябва да мобилизират повече хора да се бият там. Нямат достатъчно оборудване. Руснаците превземат постоянно части от територии там. Целта им е все още да унищожават граждански цели в Украйна. Това е много труден период за Украйна. Наистина имат нужда от тази помощта на САЩ. Но трябва да намерят войници, за да участват във войната. Намалиха възрастта за записване, но пак не са достатъчно.