Джеймисън: Предпочитаме европейските лихви

Чарли Джеймисън, директор на Jamieson Coote Bonds

14:16 | 13 май 2024
Обновен: 14:16 | 13 май 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Какви са Вашите предположения за това какво прави Фед?

Изглежда, че трейдърите са в задънена улица, докато е неясно какво ще направи Фед.

Фед заявиха, че искат да се ръководят от данните.

Това е странно, защото обикновено имат стратегия за тази част от цикъла. Ако видят, че растежът намалява, може да започнат да гравитират към намаляване на лихвите.

Като се има предвид слабостта на собствените им модели по време на Ковид периода, това ги е направило зависими от данните, без съмнение. Това ги кара и да не правят кой знае какво.

Повишаването на натиска върху някои цени – ще видим индекса на потребителските цени следващата седмица, за да го проверим – изключва всякакви очаквания, че може да има намаляване на лихвите.

Интересното е, че Фед имаха шанс вземат под внимание последната седмица, а не го направиха. Това наистина постави долна граница на печалбите от американските държавни ценни книжа.

В комбинация с по-мащабно съкращаване на програмата за количествено затягане (QT) виждаме печалбите да се качват към средата на обхвата – около 4.5%. Трудно е да видим движение от повече от 20 пункта отвъд тази стойност.

Докато нямаме яснота за картината на цените и растежа, които забавят растеж в САЩ в последно време. Не е толкова изключително, колкото беше. Пак е добре, но не е толкова добре, колкото беше.

Как изглежда портфолиото Ви в момента? Има ли някакви скорошни промени?

В момента предпочитаме европейските лихви. BOE ще заседава тази вечер и вероятно ще се стигне до намаляване на лихвите. Видяхме, че Ricksbank намали лихвите си вчера и все още смятаме, че Канада и Нова Зеландия може да намалят лихвите си в близко бъдеще, не толкова за САЩ.

Внезапно имаме предпочитание глобалното ни портфолио да съдържа подценени държавни ценни книжа в някаква степен, особено в пазари, където имаме раздвижване на централната банка.

Нито една от тези централни банки може да стигне далеч без съдействието на ФЕД. Има риск от обезценяване на собствените им валути ако позволят диференциалите ставки да стигнат твърде далеч.

Виждаме, че Япония се бори с това в момента. Постоянната слабост на йената създава проблеми.

Предпочитаме пазари, които са малко по-напред в рестриктивните лихвени мерки. Те имат по-високоскоростни механизми да обработят собствените си макроданни, докато САЩ са наистина изключителни и със сигурност са в дъното на списъка за всеки, който очаква намаляване на лихвите по-късно тази година или през 2025 г.