Кърби: Иран е все по-изолиран

о.р. адмирал Джон Кърби, координатор на Съвета по национална сигурност на САЩ

14:41 | 16 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

60 тона арсенал бе изстрелян срещу Израел директно от Иран. 6 месеца подкрепяните от Иран хути също се опитваха да ударят дори американски кораби в Червено море и да прекъснат глобалната търговия. Освен това има повишена активност около програмата за обогатяване на уран на Иран. Както иска да направи САЩ? Имаме въведени санкции. Иска ли САЩ да ги приложи?

Ние прилагаме санкциите. Боже мой, за трите и половина години в тази администрация приложихме над 50 различни санкционни режима, насочени срещу над 500 компании и лица. Не мога да прогнозирам нови, но мога да ви кажа, че допълнителни мерки не са изключени, за да бъде потърсена отговорност от Иран.

Вижте допълнителните военни ресурси, които президентът Байдън добави в региона. Дори още преди 7 октомври. Той силно се интересува от това.

И както видяхме в събота вечерта, Иран е все по-изолиран на световната сцена. Все по-трудно им да бъдат симпатични на който и да е от международната общност. Без значение за кой от вражеските им интереси говорим.

Така че свършихме много работа. Продължаваме да разглеждаме възможностите в бъдеще. Предполагам, че ще продължаваме да държим Иран отговорен.

Адмирал Кърби, как ще са изолирани?! Те разговаряха със саудитците. Пращат целия си петрол на Китай. Пращат дроновете си Шахид на Русия. През март производството на петрол в Иран стигна 5-годишен връх. Къде са санкциите?

Има прилагане на санциите. Отново, това е една от най-силно санкционираните страни в света.

Ще продължаваме да търсим възможност да ги държим отговорни както трябва. Определено санкциите не са извън обсъжданите теми.

Нито пък осигуряването на възможности в региона, каквито имаме, за да спрем част от техните дестабилизиращи действия.

Говорите за обогатяване на уран. Когато предишната администрация се оттегли от сделката с Иран, силно ускори степента, до която Иран би могъл да ускори центрофугите си и да доближи до нещо като способности да направи пробив.

Президентът очевидно се опита. Ние се опитахме, но Иран не преговаря на добра воля, да се върнем в сделката. Но освен това дадохме да се разбере ясно, че няма да позволим на Иран да стигне до способности да има ядрено оръжие. Предпочитаме да го направи по дипломатичен път. Ако не – имаме и други възможности на разположение.

Каква дипломация?! Боб Мали, специалният ни пратеник за Иран, все още е разследван. Кой води тези дипломатически усилия?

Както казах, дипломатическите усилия да се върнем в иранската сделка не се полагат повече, защото Иран не иска да преговаря честно.

Затова искаме да се уверим, че имаме на разположение други възможности, за да не допуснем да постигнат способности да имат ядрено оръжие.