Genco: Панама и Червено море са двоен удар по индустрията

Джон Уобънсмит, директор и президент на Genco Shipping & Trading

14:00 | 5 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

Проблемът с канала и след това, което се случи. Каква мислите, че трябва да бъде отговорността на индустрията след това, което стана?

Вижте, много е трудна ситуацията. Очевидно не знаем кое е причинило проблемите на борда на кораба. Бих се насочил към евентуални проблеми с горивото. Например замърсяване на горивото. Или пък авария с електрическата система.

Но е просто твърде рано да се каже. Очевидно ще има продължително разследване.

Говорим за последиците за индустрията и за Балтимор. Ами пазарът на суровини? Става дума за критични суровини като желязна руда, въглища, зърно. Коя от тях е най-силно засегната от отклонените доставки?

Много интересно. Морската индустрия толкова много присъства в новините. Започна с Панамския канал. После с проблемите с ограничаване на броя на корабите, които преминават през Панамския канал, а през него превозваме много зърно.

Но поради ниското ниво на водата, този канал може да пропуска само по 27 кораба дневно. А обикновено бяха 40-41.

После говорихме за проблема, който започна в южната част на Червено море. Атаките върху корабите там.

Съберете на едно място Панамския канал и Червено море, това прибавя 20 дни допълнително към курса на един американски кораб със зърно. За да заобиколи Африка и да стигне до Азия.

Сега стана и този инцидент в Балтимор.

От гледна точка на насипните товари, това са към 25 млн тона годишно. Част от тези обеми може да се пренасочат и пренасочени с влакове към Хемптън Роудс и оттам натоварени на кораби.

Освен това след като отвори отново каналът в Балтимор ще има наваксване на доставките на въглища.

Освен това пристанището е много важно за износа на коли. Разбирам, че повечето товари са били изнесени към други американски пристанища като Ню Йорк и Нюарк, както и към контейнерния терминал. Но повечето може да се пренасочи към други пристанища.