Израел и американски представители водиха виртуални преговори

Марио Паркър, Bloomberg

18:02 | 2 април 2024
Обновен: 18:05 | 2 април 2024
Преводач: Петя Кушева

До каква степен ще бъдат чути притесненията на САЩ от израелците?

Към момента изглежда притесненията ще бъдат чути, като се има предвид факта, че ще се срещнат лично следващия път. Напрежението се изостри миналата седмица, след като Нетаняху отзова делегацията, тъй като САЩ се въздържаха при гласуването за прекратяването на огъня в Съвета за сигурност на ООН. Съединените щати изразиха притесненията си. Фактът, че предлагат да се срещнат лично означава, че поне ще има някакво продължение.

Относно твърдението Ви, че срещата е отложена поради гласуването на САЩ с въздържал се, вместо да наложи вето на резолюцията за прекратяването на огъня, това говори за промяната в тона на администрацията на Байдън, на езика й към израелците и премиера Нетаняху конкретно. Предполагам нямаме основание да вярваме, че това ще се промени?

Не, изобщо не. Ако търсите причината за промяна при Байдън, погледнете че всяко събитие, на което той се яви публично миналата седмица с президентите Бил Клинтън и Барак Обама, беше прекъснато от протестиращи. Почти на всяка спирка от кампанията на Байдън той е подложен на някакъв натиск. Това е също и международен натиск. Искам да добавя, че започваме да виждаме, че част от това се прехвърля и към Републиканската партия. Бившият президент Доналд Тръмп говори с израелски журналисти, които също казаха, че това трябва да спре.

Радвам се, че споменахте протестиращите, защото президентът Байдън се сблъска с тях у дома. Но имаше десетки хиляди протестиращи в Израел през уикенда, които призоваваха за нови избори. Министър-председателят Бенямин Нетаняху каза, че това ще бъде объркващо, предвид случващото се по време на война. Този път той каза следното за преговорите за спиране на огъня и заложниците. Чуйте обръщението му по телевизията:

Всеки, който казва, че не правя всичко каквото мога, за да върна заложниците греши и се заблуждава. Който знае истината и все пак разпространява тази лъжа, причинява излишна мъка за семействата на заложниците. Истината е, че Израел смекчи позициите си в преговорите, а Хамас втвърди позициите си.