Проф. Сигел: Ралито на златото не е изцяло инфлационно

Проф. Джереми Сигел, Университет Пенсилвания

16:30 | 2 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

Просто не разбирам. Златото е рекордно скъпо, но ако Фед продължава да държи лихвите по-високи за по-дълго време и ако технологичният сектор продължава да расте, какво ще стане?

Наистина е много интересно. Помня, че бях доста позитивен към златото след пандемията, когато предлагането на пари нарасна и очаквах инфлация. А ситуацията се задълбочи толкова дълго време.

И какво направиха всички? Биткойн. Започнах да си мисля, че биткойн е златото на милениалите – тях не ги интересува златото и то ще поевтинее.

Златото обаче има 5 хиляди години история, в която е пазило стойността. И цената му ще расте с цените и с инфлацията.

Затова сега си мисля, че наваксва от по-бавната реакция в началото на този инфлационен цикъл. Иска да настигне останалите суровини и другите цени.

Останалите суровини, особено тези, които традиционно се свързват с икономическите цикли, запазват ли корелациите си? Остават ли инвеститорите в акции все още зависими от някои сигнали в този сегмент?

Следя цените на суровините. Вашият индекс на цените на суровините в Bloomberg е на десктопа ми. За мен това е много чувствителен показател не само за инфлационните тенденции, но и за реалната сила на световната икономика.

Както знаем, трендът беше към понижение почти цяла година и преди 3-4 месеца спря, стабилизира се и сега тръгва нагоре.

Не го приемам като заплаха. Не очаквам инфлационен порив, нищо подобно. Но трябва да признаем, че цените на суровините, които стигнаха пик при руската инвазия на Украйна и от две години падат, спряха този спад. И се насочиха нагоре.

Мисля, че това е заради силата на икономиката дотолкова, доколкото е и инфлационен натис.