Сикорски: Нека демокрацията реши за помощта за Украйна, част 1

Радослав Сикорски, министър на външните работи на Полша

18:25 | 26 февруари 2024
Преводач: Bloomberg TV Bulgaria

Смятате ли, че Съединените щати са ви разочаровали в този случай или имате търпението да изчакате развитието на процеса?

Ние уважаваме правилата на американската демокрация. Но бих искал да отправя призив към председателя Джонсън като бивш председател на Сейма и външен министър на Полша, а и от името на Европейския съюз. Моля ви, нека демокрацията реши този въпрос; моля ви, допуснете допълнителната помощ за Украйна да бъде гласувана, защото, ако в противен случай попречите на вашия главнокомандващ да направи това, което иска, а именно, да помогне на Украйна да се защити, то доверието в САЩ ще пострада.

Мнозина представители в Конгреса казаха, че разбират посланието от конференцията по сигурността в Мюнхен. Ако този законопроект не влезе за гласуване в залата на Конгреса, има ли Европа резервен план за намирането на част от тези пари?

Не забравяйте, че приносът на Европа за Украйна е по-голям от този на Съединените щати. Ние вече сме отпуснали около 80 милиарда и гласувахме още 50 милиарда евро. Украинската държава не би могла да функционира, ако ежемесечно не им изпращаме 1,5 милиарда евро. Но войната не може да се води с пенсии и заплати на служители. Нуждаете се от 155 милиметрови снаряди, нужни са ви ракети Пейтриът и така нататък, а в огромната си част те идват от Съединените щати, от американските заводи. Европа подава нови заявки за покупки в Съединените щати, но Украйна има нужда да се защити от агресията на Русия.

Но Европа няма да успее да постигне целта си за доставка на един милион снаряда на Украйна до март както беше обещано. Сега срокът се удължава.

Близо сме до целта.

Колко близо сте след като целта е отложена за края на годината? Питам се дали и Европа не предава Украйна в известен смисъл?

Много близо сме. Буквално преди да вляза в студиото тук получих копие от писмото на Върховния представител на ЕС, не ми се иска да го цитирам погрешно, но той ни информира че цифрата е 850 хиляди снаряда. Ние засилваме оборотите на европейската индустрия, за да може да произвежда по един милион снаряда годишно и те ще започнат да пристигат в големи количества в Украйна до края на годината. Но преди всичко, Украйна трябва да оцелее до края на годината. Освен това, руснаците увеличават производството си още повече, те преминават към военно положение, а ние все още работим по мирновременни стандарти. Трябва да преминем към кризисен режим.

Превод: Мария Попова.