Сикорски: Нека демокрацията реши за помощта за Украйна, част 3

Радослав Сикорски, министър на външните работи на Полша

18:20 | 26 февруари 2024
Обновен: 18:21 | 26 февруари 2024
Преводач: Bloomberg TV Bulgaria

Тези думи принадлежат на настоящия президент на САЩ, но той може вече да не заема този пост през януари 2025. А всички чухме думите на бившия президент, който има шанс да спечели втори мандат, за държавите в НАТО като Полша. Той каза, че ако хората от тези държави не плащат достатъчно, то Русия може да си прави с тях каквото поиска. Мислите ли, че сигурността на Полша ще отслабне при евентуална втора администрация на Тръмп?

Няма да се меся във вашата политика, но Полша харчи над 3% от БВП за отбрана. Нека ви припомня, че Член 5 е бил задействан само един път до сега след 11 септември, когато всички дадохме подкрепата си. Полша изпрати батальон в провинция Газни в Афганистан и не пратихме фактура на Вашингтон. Военният ни съюз не е охранителна компания.

Това е точно описание. Ако отправим поглед към това, което би могло да се случи още преди изборите през ноември, то трябва да поговорим за реалния шанс Конгресът да не одобри допълнителната помощ за Украйна. Трябва ли САЩ, още преди изборите, за използва замразените руски активи, за да подкрепи каузата? Дали Полша би подкрепила такова нещо?

Да, защото агресорът трябва да плати за последиците и щетите от агресията. Русия така или иначе няма да получи тези пари. Г-7 заяви, че Русия няма да ги получи докато не плати репарации на Украйна. Така че, единственият въпрос е дали Украйна да получи парите след войната или сега, когато има по-голяма нужда от тях. Ще се върна към предишния ви въпрос. Ако допълнителната помощ не бъде приета и съюзниците на САЩ бъдат разочаровани, че САЩ може да не ви помогнат дори и когато върховният главнокомандващ иска да го направи, това ще има дълбоки последици за всички съюзи на САЩ по целия свят. Някои държави ще започнат сами да се защитават, а други ще сложат началото на своя ядрена програма.

Превод Мария Попова.