Сен: Петролният пазар е по-здрав от цените

Амрита Сен, основател и директор Изследвания, Energy Aspects

11:30 | 19 февруари 2024
Обновен: 12:02 | 19 февруари 2024
Преводач: Силвия Грозева

За какво става дума? Има проблем със спада на търсенето или с предлагането, което продължава да расте и съкращенията в производството не могат да се приложат както иска ОПЕК+?

Цените наистина са на връх за годината. Не вярвам това да показва отслабване на фундаментите.

По-голямото предизвикателство е, че просто нямаме трейдъри, които са достатъчно убедени, за да заемат дълги позиции. Спекулативните позиции на пазара остават силно ограничени засега.

На физическия пазар, физическият суров петрол гори.

Dated Brent е много по-силен от бенчмарка на фючърсите. Имаме по-стръмен бекуърдейшън.

Несъответствията са големи. Физическият пазар ни показва, че пазарът се е затегнал. Не сме забелязали в началото на годината ръст на цените, както очакваха мнозина. Дори влязохме в януари без промяна.

Да, замразяването в САЩ помогна, предлагането ще тръгне пак нагоре от второто тримесечие, това е сигурно.

Мисля, че пазарът е по-здрав, отколкото го показват цените в момента.

Какво мислите за прогнозата на Международната енергийна агенция за излишък тази година? Казахте, че откривате изтегляне на 16 млн от глобални запаси. Коя прогноза е вярна? Защото в Рияд няма да го приемат много добре този излишък за цялата година.

Докладът на Международната енергийна агенция обяви, че през януари е имало изтегляне на 16 млн през януари, но след това казват, че очакват ръст на запасите през първото тримесечие. Това би било нормално за март и затова очаквам данните за първото тримесечие да се ревизират надолу.

Всъщност първото тримесечие ще излезе без промяна или потенциално с намаление на запасите, а не с увеличението им.

Също така ще има увеличение през второто тримесечие, това е сезонно. Третото тримесечие ще има голямо намаляване и през четвъртото тримесечие лек ръст.

Не мисля, че тук има отклонения, различни от сезонните.

Нашият баланс на суровия петрол показва леко изчерпване. Течният баланс наистина расте отчасти, защото има много NGL.

А Международната енергийна агенция говори главно за течни баланси.

Но да не забравяме, че и агенцията, и ние очакваме плавно връщане на производството на ОПЕК+ от второто тримесечие. Всъщност това едва ли ще стане.

Убедени сме, че ОПЕК+ ще разшири съкращенията в някаква форма, ако не изцяло през второто тримесечие. Така че излишъкът ще намалее.